Chipmunkové – Příbuzní našich veverek

Malý loudil

Chipmunkové – Příbuzní našich veverek. Chipmunk je asi nejrozšířenější zvířátko v Kanadě. Najdete ho všude, v parku, v zahradě, ale zejména v kanadských horách. Chipmunkové se řadí mezi nejmenší živočichy v třídě hlodavců a jsou nejrozšířenější v Severní Americe, na sibiří av Číně. Dělí se do tří skupin: Tami, Eutamias a Neotamias. V mém článku se zaměřím na Chipmunk, které se nacházejí v Severní Americe. Jejich jméno pochází od indiánského slova Chitmunk, což v překladu znamená „červená veverka“, nebo od slova Chip „zvuk“ odvozen od zvuku, který vydávají. Málokdy si tyto zvuky v lese uvědomujeme, neboť znějí jako ptačí cvrlikání. Pokud však chipmunk běží po zemi, vydává sérii rychlých, hlasitých zvuků, čímž překvapí své pronásledovatele a umožni mu rychlý únik. Chipmunks Tami jsou jako malé veverky a v lese je snadno rozeznáte podle obličejové masky a pěti tmavých proužků na zádech, jejíž centrální linie sahá od hlavy až po ocas. Jsou to malé hlodavce, jejichž délka je kolem 20-30 cm. Na rozdíl od veverek mají kratší ocasy.

Zvědavy
Zvědavy

Chipmunkové jsou velmi aktivní zvířátka, která neustále sbírají potravu. Přestože jsou samotáři, velmi snadno se spřátelí s lidmi, zvláště pokud je krmí oblíbenými burské oříšky. Živí se semeny, ořechy a ovocem, které sbírají na zemi, nebo na stromech, na které se umí hravě vyšplhat. Semena, nebo ořechy drží zručně ve svých předních tlapkách a jejich speciálními ostrými řezáky odstraňují semena z lusků. Jazykem je pak posunou dozadu a zásoby si nacpou mezi zuby a rozšířenou kůži na tvářích. Později je zanesou do své nory, nebo jejich skryjí v dírách, zahrabaný listím. Stravu si v letním období obohacují hmyzem, žížalami, nebo plody třešní, švestek, vejci, houbami, nebo uhynulými zvířaty. Od poloviny dubna do poloviny května nastává u Chipmunk období páření. Jako první se po zimě objeví samci, po jednom až dvou týdnech samice. Páření probíhá v blízkosti nor samic. Samci mohou v období páření oplodnit i několik samic. Po 30 dnech se obvykle rodí 4 až 6 mláďat. Samice mají do roku jedno, v příznivých podmínkách dvě období páření (pro chladné oblasti Kanady je to dost neobvyklé) a to na jaře a na podzim. Mladé Chipmunkové se rodí nahé a slepé a váží asi 3g. Jejich oči jsou zavřené do 31-33 dnů, jejich uši do 28 dnů od narození. Po dovršení 4 – až 7 týdnů mláďata opouštějí noru. Ze začátku nejsou plaché. Dospělosti dosahují koncem září. Rozmnožují se už na jaře příštího roku, některé až po dvou letech.

Chipmunk v akci
Chipmunk v akci
Chipmunci jsou velmi zvědavý
Chipmunci jsou velmi zvědavý

 

Malý slídil
Malý slídil
Panáčkující Chipmunk
Panáčkující Chipmunk