Sladkoplodý jeřáb Moravský (Sorbus aucuparia var.Moravica)

Jeřabiny

Sladkoplodý jeřáb Moravský (Sorbus aucuparia var.Moravica)

Na celé severní polokouli se jeřáb vyskytuje asi v osmdesáti druzích.
Popsáno však bylo celkem na 150, někdy uváděno až 200 taxonů.
Patří do čeledi růžovité (Rosaceae).

květ jeřábu
květ jeřábu

Jeřáby jsou velmi dekorativní stromy a to jak, ve společenstvích, v alejích, tak jako krajinné solitéry.
Dorůstají výšky až 15m a v době květu a dozrávání plodů působí až pohádkovým dojmem.
Krásné aleje jsou v Krušných horách, původní to druhy běžně rostoucích jeřábů obecných, nikoliv sladkoplodá odrůda „Edulis“. Ostatně v záznamech je tahle zvláštnost málokdy zaznamenaná, většinou pouze v dendrologických zprávách ze zámeckých a městských parků a arboret. Pěkná alej jeřábu jedlého roste na pozemcích SŠ zahradnické v Mělníce. Vede od vstupní brány k zámečku Neuberk, kolem nějž je nádherné arboretum s asi 400 taxony dřevin.

plodenství
plodenství
plodící jeřáb
plodící jeřáb

Jeřáb je neprávem opomíjený strom. V poslední době se však opět dostává do popředí zájmu, a začíná se pěstovat ve větším měřítku. Největší pozornost vzbuzuje jeřáb obecný odrůda „Moravský sladkoplodý“ (Sorbus aucuparia varieta edulis). A přitom byl „objeven“ docela náhodou, když kdysi počátkem 19. století pásli Valaši ovce v okolí obce Ostružná u Šumperku a narazili tam na strom plný sladkých bobulí. Stromy této odrůdy dorůstají do výšky 10 až 15 metrů. Zpočátku rostou pyramidálně, později v období plné plodnosti se jejich koruny rozkládají. Jednoleté výhony jsou dlouhé, vzpřímené a silné. Plodí na dvouletém i starším dřevě. Plody (malvičky) jsou světle červené, mírně lesklé, chuti natrpkle kyselé a mají vysoký obsah vitaminu C, dokonce více než citrusy. A výhodou je, že vitamin C z těchto plodů je vysoce stabilní i ve šťávách. Čím později plody sklízíme, tím sladší budou. Sklizeň začíná v druhé polovině září, ale plody na stromě vydrží poměrně dlouho, i když se s přibývajícím časem samozřejmě stále scvrkávají. Jak již bylo naznačeno, existuje velké množství druhů a bylo by vhodné zde zmínit např. i snahu ruských a německých šlechtitelů a jejich výsledky. Vždy jde o jeřáby s jedlými plody, lišícími se třeba barvou, velikostí plodů a jak jinak než také chutí.
Za německé reprezentanty jmenujme např. odrůdu Koncentra či Rosina a za ruské pak např. Burka, Granatnaja či Titanovaja, která je křížencem odrůdy Burka s divokou jabloní a hrušní.

bohatá úroda
bohatá úroda

Jeřabiny obsahují hlavně vitamin C, kterého mají i sušené plody víc než citrony. Dále v nich najdete vápník, železo, karotenoidy, organické kyseliny, pektin, třísloviny, hořčiny.
Pomáhají při poruchách činnosti štítné žlázy, menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Působí mírně močopudně. Zdraví prospěšné jeřabiny vás tedy mohou mile překvapit, pokud si je dobře připravíte. Plody sbíráme od srpna až do doby prvních mrazíků. Čím červenější jsou, tím jsou malvičky zralejší. (Nezapomeňte ale, že na vzrostlé stromy musíte s dobrým žebříkem). Při sklizni nikdy neolamujeme větvičky s hroznem malvic!! Takovým odlomením byste snížili budoucí úrodu. Těsně za plodovým hroznem se nacházejí větší pupeny, což jsou zárodky pro příští rok. Zahradnickými nůžkami proto sklízejte pouze stopky s malvicemi. Z plodů si můžete připravit kompoty, dále zavařeniny, sirupy, vína i likéry. Hodí se k přímé konzumaci v omáčkách, kde nahradí brusinky, sušené můžeme přimíchat do bylinkových čajů.
Udělejme proto něco pro navrácení jeřábu jedlého zpět do našich zahrad a do alejí u obcí. Jedna nová alej už rostě v Javorníku. A jak takový úžasný strom poznáte? Podle listů. Od stopky cca do půli je list hladký, v druhé půli ke špičce jsou kraje listů zoubkaté.

nově vysazená alej
nově vysazená alej
plody ,známé jeřabiny
plody ,známé jeřabiny