Zmije obecná

Zmiják

Samec_a_samice[1]    samec a samice zmije obecné

Zmije obecná (Vipera berus)

text : Radek Tomášek

fotografie : Rostislav Stach

Je jediným naším hadem, který je vyzbrojen jedovými zuby. To bývá
důvodem, proč lidé při setkání s ní propadají panice a bezdůvodně zmije
zabíjejí.

Nedostatečná osvěta je na vině tomu, že se počty tohoto hada
neustále snižují. Dalším důvodem jsou ztráty při přezimování a také
rušení lidmi v jeho životním prostředí. Připočte-li se fakt, že samečci
dospívají ve 3. až 4. roce a samičky o 1 rok později, je zřejmé, proč
zmijí neustále ubývá. Samičky jsou živorodé a mláďata přivádějí na svět
podle klimatických podmínek po 2-3 měsících gravidity. Počet mláďat
kolísá mezi 3-20. Ta se živí hlavně mladými ještěrkami a skokany
hnědými. Pozor, není vhodné brát mládě do ruky, je již vybaveno jedovými
zuby jako jeho rodiče. Těchto plazů však rychle ubývá, což má také za
následek snižující se počty zmijí.

Reprodukčního cyklu se samice zúčastňují jen jedenkrát za 2 roky.
Samečci však každoročně. I to ovlivňuje ubývání počtů tohoto užitečného
hada. To vše je důvodem proč jsou dnes zmije přísně chráněné. Nesmyslně
pronásledovaná zmije je přitom velmi klidným hadem, který sám nikdy
aktivně neútočí.

Nejčastější příčinou uštknutí bývá neopatrnost při pobytu v místech
výskytu hadů. Had kousne jen v případě, že na něj šlápneme či se
jakkoliv ocitneme v jeho bezprostřední blízkosti. Útok  bývá většinou
jen obranou reakcí hada. U nás dochází k několika uštknutím v roce a i
když nebývá bezprostředně smrtelně nebezpečné, je nezbytné lékařské
ošetření. Smrtí mohou končit případy uštknutí malých dětí či byla-li
zasažena např. artérie a jed přešel přímo do krve. Mnoho také záleží na
přímé dispozici hada. Při setkání se zmijí v klidu opusťme místo, plaz
bývá mnohem stresovanější než my, neboť my jsme ti, kdo vstupují do jeho
teritoria a rušíme jeho klid.

Samice (2)     Samice    Ve střehu

Zmiji si nikdy nemůžeme poplést s jiným hadem. Tento až 80 cm dlouhý had
má charakteristickou klikatou čáru na hřbetě a výrazné zúžení těla za
hlavou. Existuje v mnoha barevných variantách od černé po červenou.
Samičky bývají méně vybarvené než samci. Zmije před výpadem varuje
silným zasyčením a poté, nemá-li možnost bezpečného úniku, zaujme obrané
postavení ve tvaru charakteristicky esovitého stočení těla. Zmije patří
do naší přírody a přes její určitou nebezpečnost si zaslouží naší
ochrany. Je nesmyslně démonizována a kvůli mýtům bývá mnoho zmijí
zbytečně připraveno o život.

samec zmije obecnéZMIJÁK_Sojka